Středa 21. 11. 2018

EET odstartuje čtyřicet tisíc hospodských a hoteliérů, na jaře se přidají všechny obchody

21.11.2016

Jako první začnou od prosince elektronicky evidovat své tržby provozovatelé hotelů a restaurací. Následovat budou v březnu příštího roku všechny velkoobchody a maloobchody, poté se přidají živnostníci. Ministr financí Andrej Babiš si od EET slibuje až osmnáct miliard do rozpočtu v roce 2018.

zpráva EET odstartuje čtyřicet tisíc hospodských a hoteliérů, na jaře se přidají všechny obchody

Povinná elektronická evidence tržeb (EET) začíná. Jako první budou od prosince elektronicky evidovat své tržby provozovatelé hotelů a restaurací. Důvodem je podle ministerstva financí to, že právě v hospodách unikají státu největší peníze prostřednictvím krácení tržeb.

"V této oblasti podnikání je nejvíce hotovostních plateb a také největší podíl šedé ekonomiky," uvedla náměstkyně ministra financí Alena Schillerová v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Následovat budou v březnu příštího roku všechny velkoobchody a maloobchody, o rok později se k nim přidá většina ostatních živností, jako jsou lékaři, právníci nebo účetní, dále podnikatelé v dopravě nebo zemědělství.

Poslední, čtvrtá fáze startuje v červnu roku 2018 a týká se všech zbylých živnostníků a podnikatelů, kteří pracují s hotovými penězi, jako jsou řemeslníci, kadeřnice, poradci nebo výrobci zboží.

V první etapě začne datová úložiště finanční správy plnit kolem čtyřiceti tisíc majitelů a provozovatelů restaurací, vesnických hospůdek nebo hotelů. Celkem dopadne elektronická evidence tržeb do června roku 2018 na 600 tisíc podnikatelů a firem.

Ministerstvo financí si už první rok od elektronické evidence slibuje přínos do státní kasy kolem 4,3 miliardy korun. Peníze by měly přijít nejen v podobě lepšího výběru DPH, ale také daně z příjmu nebo sociálního a zdravotního pojištění. Právě v hospodách bývá ustáleným zvykem, že personál dostává jen minimální plat, ze kterého pak jeho zaměstnavatel odvádí sociální a zdravotní pojištění. Zbytek výdělku pak získává v hotovosti na ruku z nepřiznaných, a tedy i nezdaněných tržeb.

"Až v roce 2018 začnou platit všechny čtyři fáze elektronické evidence, očekáváme každoroční přínos do veřejných financí až osmnáct miliard korun," řekl ministr financí Andrej Babiš.

Za to však Babiš čelí dlouhodobé kritice opozičních stran i různých profesních sdružení a organizací. Jejich snahou je zákon o elektronické evidenci tržeb buď zcela zrušit, nebo jej alespoň oddálit, či do něj vnést výjimky pro některé skupiny podnikatelů.

Nejvíce proti nové daňové povinnosti brojí opoziční TOP 09. "Elektronická evidence tržeb představuje po všech myslitelných stránkách naprosto zpátečnický a chybný krok, který s sebou navíc přináší mnoho zmatků i nejasností a hlavně nerovné i diskriminační zacházení s podnikateli," prohlásil několik dnů před startem EET Martin Plíšek, poslanec za stranu TOP 09.

Hospodářská komora zase poukazovala na to, jak je nevhodné startovat elektronickou evidenci v prosinci, kdy mají v předvánočním shonu obchodníci nejvíc práce. Prezident komory Vladimír Dlouhý upozorňoval na příklad prodejců svařeného vína na adventních trzích. "Je nevhodné, aby v době největšího zápřahu museli zápolit s elektronickou pokladnou a k ní připojenou tiskárnou," argumentoval Dlouhý. Odkladu EET o dva měsíce, který požadoval, sice nakonec nedosáhl, ale trhovci dostali od ministerstva financí výjimku a jejich vstup do elektronické evidence se odložil o jeden a půl roku na březen roku 2018.

Zároveň začaly panovat obavy, že zavedení elektronické evidence tržeb způsobí konec některých provozoven, zejména malých vesnických hospůdek, které obvykle balancují na hranici přežití.

Hospodští, kteří zjistili, že ani opozice za ně nedokáže vyjednat výjimky nebo odklad zákona o EET, proto začali vymýšlet způsoby, jak se nevítané povinnosti vyhnout po svém. Objevily se například nápady na přeměnu hospody či restaurace na soukromý klub, kde bude možný vstup pouze pro členy.

Jiní provozovatelé restaurací se chystají nabízet pro pravidelné strávníky obědy na fakturu nebo speciálně vydané vouchery. Platby za stravování, které jdou z účtu na účet, už elektronické evidenci nepodléhají. "Některé restaurace uvedly, že již uvažují o distribuci podobných voucherů přes třetí osoby v tisícikusových sériích," poznamenal Pavel Friedrich, jednatel společnosti One Pub, která vyvíjí pokladní systémy pro gastronomické provozy.

Ministerstvo muselo několikrát zpřesňovat metodiku, pro koho EET platí a odkdy. První verzi sice vydalo na konci srpna, záhy se však ukázalo, že nedokáže zcela pokrýt veškeré varianty podnikání. "Proto také měla označení verze číslo 1. Život přináší další možné situace, a tak je jasné, že se metodika bude i nadále doplňovat a zpřesňovat," vysvětlila náměstkyně Schillerová.

Podnikatelé měli už od září k dispozici zkušební provoz, při němž mohli na servery ministerstva financí odesílat vygenerované účtenky a testovat, jak jejich zařízení funguje. Od prvního listopadu navíc finanční správa odstartovala ostrý provoz, který mohli provozovatelé hotelů a restaurací využívat dobrovolně. První den se jich zaregistrovalo kolem pěti set a odeslali 43 tisíc účtenek.

Zdroj: Hospodářské Noviny 

Autor: Redakce

Diskuze


Pokud chcete vstoupit do diskuze, musíte se nejprve přihlásit.

Hlavní události

Čtěte další události z oblasti hlavní události

Ekonomika a politika

Čtěte další události z oblasti ekonomika a politika

Akcie

Čtěte další události z oblasti akcie

Měny a sazby

Čtěte další události z oblasti měny a sazby

Komodity

Čtěte další události z oblasti komodity