Úterý 13. 11. 2018

Pomerančová krize hrozí zdražením džusů, cena koncentrátu vzrostla o 60 procent

04.10.2016

Pomerančový koncentrát, oblíbený základ ovocných džusů, se letos dostal do popředí zájmu spekulantů. Tváří v tvář obavám z ničivých hurikánů i postupujícímu pomerančovému moru vyhnali burziáni cenu koncentrátu o více jak 60 procent výše. Surovina je tak nejdražší za poslední čtyři roky a blíží se historickému maximu.

zpráva Pomerančová krize hrozí zdražením džusů, cena koncentrátu vzrostla o 60 procent

„Důvodem je výrazný pokles produkce na americké Floridě a v Brazílii, což jsou dvě nejdůležitější pěstitelské oblasti na světě. Na Floridě se očekává v následujícím produkčním roce až čtvrtinový pokles úrody oproti předchozí sezoně,“ uvádí analytik Finlordu Boris Tomčiak. Zatímco brazilské plantáže dusí silné deště, úrodu na Floridě zase ohrožují mrazy a onemocnění stromů známé jako zelenání citrusů.

Dražší surovina možná bude znát i na pultech prodejen. Zámořské ministerstvo zemědělství tak už upozornilo spotřebitele na možný růst cen ovocných šťáv, ceny nejspíše porostou i v Česku.

„Průměrné ceny pomerančového džusu mohou stoupnout až o deset procent. Růst ceny budevýrazný zejména u prémiových stoprocentních ovocných nápojů,“ dodává Tomčiak. Podle zprávy amerického ministerstva zemědělství obrala choroba farmáře o třetinu produkce – každý třetí pomeranč totiž ještě nezralý spadl ze stromu. Ještě před pěti lety se přitom nemoc netýkala ani desetiny úrody.

V ovocnářském byznysu respektovaná floridská analytička Elisabeth Steger tak předpokládá v produkčním roce počínajícím letošním říjnem nejnižší sklizeň pomerančů za posledních 52 let. V tržní ceně suroviny se přitom projeví takřka každý zmařený kus ovoce. Za tímco však produkce na Floridě bude o čtvrtinu nižší, cena v letošním roce rostla rychleji. Celkově floridští pěstitelé prodají koncentrát za 11 miliard dolarů.

„Pomerančový koncentrát je mezi komoditami velmi specifický trh. Poptávka není pro cenu obvykle moc důležitá, zcela zásadní vliv hraje nabídka, tedy produkce hlavních pěstitelů,“ vysvětluje tvorbu tržních cen analytik Collosea Štěpán Pírko. Zatímco ještě na počátku roku se libra, tedy necelý půlkilogram koncentrátu, prodávala za jeden dolar a dvacet centů, nyní je k mání za rovné dva dolary. Nejvyšší ceny platili výrobci ovocných šťáv za surovinu v lednu 2012, a to jen o deset amerických centů více než dnes.

Zdroj. E15

Autor: Redakce

Diskuze


Pokud chcete vstoupit do diskuze, musíte se nejprve přihlásit.

Hlavní události

Čtěte další události z oblasti hlavní události

Ekonomika a politika

Čtěte další události z oblasti ekonomika a politika

Akcie

Čtěte další události z oblasti akcie

Měny a sazby

Čtěte další události z oblasti měny a sazby

Komodity

Čtěte další události z oblasti komodity